Ventilatie

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Daarmee komt er voldoende frisse lucht binnen. Zo zorgt u er voor dat u waterdamp en geurtjes afvoert. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een geventileerde ruimte. Laat ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap. Wilt u meer weten over het ventileren in uw woning, bekijk dan onze video "Ventileren in huis" of lees meer over ventilatie en verwarmen in de folder Advieswijzer verwarmen en ventileren.

Veel gevraagd over Ventilatie

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Eventueel kunt u een beetje afwasmiddel gebruiken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Als u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes. Zijn de ventielen voorzien van filters? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW)?

Twee keer per jaar komt Installatie Techniek Raalte (ITR) bij u langs om de installatie te onderhouden en de filters te vervangen. U krijgt van te voren bericht. Het tussentijds schoonmaken (uitzuigen) van de filters moet u zelf doen.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesystemen met warmte-terugwin (WTW) is een systeem dat warmte uit de lucht die de woning uitgaat gebruikt om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde binnenomgeving en scheelt energiekosten.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de gebruikte lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom loont het om te ventileren.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren, plafond of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let er dus op dat u goed ventileert. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie.U kunt de schimmel weghalen met warm water met soda of HG-schimmelreiniger. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. Deze middelen koopt u in de bouwmarkt.

Hoe vaak maken jullie de mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Het onderhoud aan mechanische ventilatie (MV-box) doen wij niet zelf. Een bedrijf doet dit voor ons. Zij controleren deze 1 keer in de 2 jaar.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanische ventilatiesysteem?

Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen.

Bij een systeem met 2 standen gebruikt u:

  • Stand 1: als u niet thuis bent, als u overdag thuis bent, 's nachts en als u op vakantie bent.
  • Stand 2: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Bij een systeem met 3 standen gebruikt u:

  • Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat.
  • Stand 2: als u overdag thuis bent.
  • Stand 3: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u ervoor dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen. Heeft u een woning met een CO2 melder dan hoeft u niets te doen. Dan gaat het automatisch.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vervuild is. U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. De kap kunt u in een sopje met afwasmiddel schoonmaken.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan.

  • Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen.
  • Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen.
  • Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand.
  • Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.