Huurwoning zoeken

Bent u op zoek naar een woning? Schrijft u zich dan bij ons in als woningzoekende.

Nadat u zich heeft ingeschreven, kunt u reageren op ons woningaanbod. We bieden onze huurwoningen aan op onze website.

Als u een woning accepteert, schrijven wij u automatisch uit als woningzoekende. Opnieuw inschrijven kan, maar uw opgebouwde inschrijftijd vervalt. 

Veel gevraagd over Huurwoning zoeken

Moet ik per woningreactie opnieuw mijn inkomensgegevens aanleveren?

Nee. Als uw inkomen juist is en niet wijzigt zijn uw inkomensgegevens ongeveer een jaar lang geldig. Ieder jaar rond juni kunt u een nieuwe (tevens meest recente) aanvragen bij de Belastingdienst. Dat kan via de website van de Belastingdienst.

Ik heb een voorlopige aanbieding van een woning gehad. Die woning wil accepteren of weigeren, hoe geef ik dit aan jullie door?

U kunt dit niet per telefoon aan ons doorgeven. U heeft van ons per e-mail de gegevens over de woningaanbieding ontvangen. De 3e pagina is het acceptatie-/weigeringsformulier. Wilt u deze invullen en aan ons terugsturen? Dit mag per e-mail, of eventueel per post.

Waar vind ik jullie woningaanbod?

De woningen die te huur zijn, vindt u op onze startpagina op deze website of onder "ik zoek een woning" "woningaanbod". 

Ons actuele woningaanbod kan dagelijks veranderen.
U heeft na publicatie 7 dagen de tijd om te reageren.
Bij elke woning staat onder informatie/uiterste reactiedatum vermeld tot welke datum u kunt reageren.
U kunt op de uiterste dag tot 9 uur 's morgens reageren.

Uw reactie(s) kunt u terugvinden onder 'Mijn SallandWonen' bij 'Mijn reacties'.

Hoe reageer ik op beschikbare woningen?

U kunt in het overzicht van ons woningaanbod klikken op de foto van de woning waarvoor u belangstelling heeft. Dan komt u uit op de detailpagina van deze woning. Hier vindt u de knop 'reageren'. Klikt u hierop, moet u inloggen met uw account.

Ik wil op een woning reageren. Waar moet ik aan voldoen?

De woning moet passend zijn bij uw inkomen, zie hiervoor de Inkomscheck. Ook kan het zijn dat een woning voor een bepaalde leeftijdsgroep of doelgroep is bedoeld, dit wordt nadrukkelijk in de advertentie vermeld.

Ik reageer op een woning op de website van SallandWonen en ik krijg de melding 'U voldoet niet aan de voorwaarden'. Hoe komt dat?

Wij wijzen onze woningen passend toe. Dit betekent dat u alleen kunt reageren op woningen die passen bij uw inkomen en leeftijd. Het maakt ook uit met hoeveel personen u verhuist. Via de Inkomenscheck kunt u dit controleren

Krijgt u deze melding, dan reageert u op een woning waarbij andere voorwaarden staan dan bij uw inschrijving. 
Controleer daarom of uw inkomensgegevens en aantal meeverhuizende personen goed staan bij uw inschrijving.

Kan ik op meerdere woningen reageren?

Ja, dat kan. Houdt er wel rekening mee dat u maar 1 woning in aanbieding mag hebben. Geeft u later een reactie op een andere woning, en heeft u al een aanbieding? Dan slaan wij u over en bieden deze woning aan de volgende kandidaat.

Moet ik iedere dag het woningaanbod op de website bekijken?

Iedere dag plaatsen wij nieuwe woningen op ons woningaanbodpagina op onze website. Deze advertenties staan er een week op. Als u één keer per week op een vaste dag inlogt op de website, dan bent u altijd op de hoogte van het actuele woningaanbod en mist u niets. U kunt dan direct reageren op een woning. De uiterste reactiedatum staat duidelijk bij de advertentie vermeld en kan dus per woning verschillen.

In welke volgorde worden de woningen toegewezen?

Bij het sluiten van de woningaanbodadvertentie wordt de woning aangeboden aan de woningzoekende met de langste inschrijfduur. Als het een lotingwoning betreft, dan wordt er geloot en speelt inschrijfduur geen rol.

Ik sta bij meerdere woningen op de 1e plek. Wat nu?

U kunt geen dubbele aanbieding krijgen. U krijgt de woning aangeboden waarvan de reactietermijn als 1e sluit. Voor de andere woning wordt u overgeslagen, omdat u dan al een woningaanbieding heeft ontvangen.

Sluiten beide advertenties op dezelfde datum en tijd en staat u voor beide woningen op de eerste plek? Neemt u dan contact met ons op.

Ik zie een woning leeg staan. Kan ik daar wonen?

Nee, alle woningen die te huur zijn, bieden we aan via het woningaanbod op onze website. Soms staat een woning wat langer leeg, dat heeft meestal te maken met onderhoud. Het kan ook zijn dat de woning door ons verkocht wordt.

Wat bedoelen jullie met "starters"?

U bent een starter als nog niet eerder zelfstandig heeft gewoond en kunt dit aantonen met een uittreksel Basis Registratie Personen (BRP) met adreshistorie.

Uitzonderingen hierop zijn woningzoekende die:

  • aantoonbaar (bijv. via studentenpas) in studentenhuisvesting wonen of hebben gewoond
  • aantoonbaar door middel van een bruikleenovereenkomst in een anti-kraakwoning wonen of hebben gewoond.

Verhuren jullie seniorenwoningen?

Ja, wij verhuren woningen die bestemd zijn voor 65-plussers. Deze vindt u op het woningaanbod, waar ook de andere woningen aangeboden worden. In de advertentie staat vermeld voor welke leeftijdsgroep de woning is bestemd.

Bij de woningen die vóór 1 april 2020 de leeftijdsgrens 55+ hadden, hebben we óf de leeftijdsgrens óf laten vervallen óf verhoogd naar 65+.

Voor de huidige bewoners van de woningen met een 55+label verandert er verder niets, zij kunnen gewoon blijven wonen. Maar na 1 april 2020 gelden de nieuwe leeftijdsgrenzen.

Ik ben student, kan ik ook reageren op het woningaanbod?

Ja dat kan. Wij bieden appartementen aan via ons woningaanbod-pagina,  waarvoor ook studenten in aanmerking komen. Wij bieden geen aparte studentenwoningen aan.

Mijn huidige inkomen is (veel) hoger dan wat er op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een duurdere woning?

Ja, u kunt reageren op duurdere woningen. Zorg dat uw huidig inkomen juist ingevuld is bij uw persoonlijke gegevens in 'Mijn SallandWonen'. Wij kunnen de woning toewijzen op basis van het nieuwe, hogere inkomen. Wij vragen u wel aan te tonen, bijvoorbeeld met een loonstrook, dat uw inkomen hoger is. Het inkomen moet dan natuurlijk passend zijn bij de woning waarop u reageert.

Mijn huidige inkomen is (veel) lager dan wat op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een goedkopere woning?

Ja, u kunt reageren op goedkopere woningen. Zorg dat uw huidig inkomen juist ingevuld is bij uw persoonlijke gegevens in 'Mijn SallandWonen'. Dan kunnen we de woning toewijzen op basis van het nieuwe, verlaagde inkomen. Wij vragen u wel aan te tonen, bijvoorbeeld met een loonstrook, dat uw inkomen lager is. Het inkomen moet dan natuurlijk passend zijn bij de woning waarop u reageert.

Ik zoek een woning, waar kan ik zien wat het energielabel is?

Bij de woningaanbodavertentie staat het energielabel vermeld.

Hoeveel huurwoningen hebben jullie?

Wij verhuren ongeveer 5500 woningen en ander onroerend goed. Onze woningen staan in de gemeente Raalte en de gemeente Olst-Wijhe.

In welke dorpen verhuurt SallandWonen woningen?

Ons woningbezit ligt verspreid over de twee gemeenten gemeente Raalte en gemeente Olst-Wijhe. In de dorpen Heeten, Nieuw Heeten, Heino,  Laag Zuthem, Lierderholthuis, Raalte, Luttenberg, Marienheem, Broekland, Olst, Welsum, Den Nul, Boskamp, Wesepe, Wijhe, Herxen.

Ik heb medische beperkingen en moet naar een aangepaste woning. Hoe regel ik dat?

Belt u hiervoor met het Wmo-loket van uw gemeente.

Hoe lang duurt het voor ik een woning krijg?

Dat is niet te voorspellen. Dit is afhankelijk van de wijk en het woningtype dat u zoekt.

Op de website wordt verantwoording afgelegd over de acceptatie van de woningen. Hier staat in vermeld om welk adres het gaat, het aantal binnengekomen reacties en de inschrijfdatum van degene die de woning heeft geaccepteerd.

Bij een lotingwoning is de inschrijfduur niet bepalend. Daarin wordt geloot en maakt iedereen evenveel kans.

Wat zijn vrije sectorwoningen?

Vrije sectorwoningen zijn er voor huishoudens met een inkomen vanaf € 44.655,- (prijspeil 2021) en met een huurprijs vanaf € 752,34 (prijspeil 2021). Voor deze woningen krijgt u geen huurtoeslag.

Bij mijn woningreactie staat rangnummer 0, wat betekent dit?

Staat de advertentie nog op onze website?
Dan is nog niet bekend op welke plek u bent geeindigd voor deze woning, de advertentie staat nog open voor reacties.

Is de advertentie gesloten? (niet meer zichtbaar op de website)
Het kan zijn dat wij de gegevens nog moeten verwerken. Zodra dat is gedaan, kunt u via 'Mijn SallandWonen' zien op welke plek u staat voor deze woning. Blijft u ook de volgende dag rangnummer 0 zien? Dan is het waarschijnlijk dat u niet aan de voorwaarden voor deze woning heeft voldaan. Dit kun u raadplegen onder "mijn reacties".

Ik heb op een advertentie gereageerd, maar ik kan niet zien op welke plek ik sta. Hoe kan dit?

Zolang de advertentie waarop u heeft gereageerd nog niet is gesloten, is het voor ons niet mogelijk om u te laten zien op welke plek u staat. Zodra de advertentie is gesloten, en de afdeling verhuur de gegevens heeft verwerkt, is dit voor u zichtbaar op uw persoonlijke pagina.

Op hoeveel woningen mag ik maximaal reageren?

U mag op een onbeperkt aantal woningen reageren. Uiteraard moet u wel aan de voorwaarden voldoen zoals deze in de advertentie genoemd staan wat betreft leeftijd, gezinssamenstelling en inkomen.

Mijn inschrijfdatum als partner klopt niet. Hoe kan dit?

Bent u van mening dat de inschrijfdatum van u als partner niet klopt? Neemt u dan contact met ons op, wij zoeken dit voor u uit.