9 unieke en duurzame sociale huurwoningen in de ecologische wijk Olstergaard

In Olst wordt een ecologische wijk gebouwd: Olstergaard. Het is niet zomaar een wijk, het is een wijk voor de toekomst die met toekomstige bewoners en omwonenden wordt ontwikkeld. Een wijk, waar volop aandacht is voor leven met aandacht voor het klimaat, de natuur, samen leven en de gezondheid van de nieuwe bewoners, kopers en huurders. SallandWonen bouwt 13 huurwoningen in dit project.

We bouwen al en gaan verder
Op twee kavels in dit gebied komen 9 bijzondere huurwoningen gemaakt door een bedrijf uit de regio en dat maakt de woningen nog duurzamer. SallandWonen heeft bedrijven gevraagd om een ontwerp te maken en dat ontwerp dan ook zelf te bouwen. Hierbij hebben we de lat hoog gelegd op het gebied van duurzaam, circulair en natuur inclusief bouwen. Tala uit Broekland heeft het winnende ontwerp gemaakt. Op een andere kavel in het project is de bouw van 4 buitengewoonthuiswoningen voor SallandWonen al ver gevorderd. Dit is de bekende standaardwoning van SallandWonen die zo circulair mogelijk wordt gebouwd in deze speciale wijk.

Wat maakt de woningen zo bijzonder?

  • De woningen bestaan voor driekwart uit natuurlijke, lichte materialen zoals fijnspar, vlas en bamboe. Doordat er met massief hout en andere natuurlijke materialen wordt gewerkt worden er langdurig grote hoeveelheden CO2
  • Er is veel aandacht voor het leefklimaat van insecten en vogels, ondersteund door meerdere lagen beplanting.
  • In de woningen worden verschillende hergebruikte materialen toegepast. Zo zijn de kozijnen van gerecyclede kunststof kozijnen gemaakt.
  • De woningen worden gebouwd volgens een droogbouwmethode wat betekent dat alle verbindingen in de woningen geschroefd of genageld zijn. Op die manier zijn de woningen in de toekomst makkelijk uit elkaar te halen en te hergebruiken.
  • De productielocatie van Tala ligt 9 km van Olstergaard. Daar worden de woningen in de fabriek gemaakt. Er is dus nauwelijks een bouwplaats nodig. Daarna worden de modules over zeer korte afstand naar Olstergaard getransporteerd. Dat scheelt ook tijdens de bouw veel CO2-uitstoot. 
  • De bouw van de woningen is waarschijnlijk eind oktober klaar.