Vrijwilligers tussen 20 mei en 15 juli op zoek naar beschermde diersoorten in uw buurt

Vrijwilligers gaan voor ons weer volop aan de slag om (stads)vogels en uitvliegende vleermuizen te tellen bij u in de buurt. U herkent onze vrijwilligers aan de groene 'Vrijwilliger SallandWonen-hesjes'. 

Waarom SallandWonen aandacht aan deze beschermde diersoorten besteed? Dat vertellen we hier

___________________________________________________________________________

Vleermuizen tellen, hoe gaat dat in zijn werk?

Opsporen van woonplekken vleermuizen
Ecologisch adviesburo ECOquickscan gaat in de periode tussen 20 mei en 15 juli In de plaatsen Heino, Olst, Raalte en Wijhe op zoek naar kraamverblijfplaatsen van vleermuizen. Dit onderzoek doen zij in de avond en vroege ochtend. Als ECOquickscan kraamverblijfplaatsen aantreft (of vermoed) dan geven zij dit diezelfde dag nog door aan de projectleider, Jos Wolfkamp, van SallandWonen.

Onze vrijwilligers gaan tellen
Vervolgens gaan vrijwilligers met minimaal 1, maar bij voorkeur 2 personen naar de aangegeven locatie, om de uitvliegers te tellen. Ze hebben een Batdetector bij zich om de geluiden van de vleermuizen waar te nemen. 

Wanneer
Kraamkolonies vliegen vanaf zonsondergang uit. De vrijwilligers starten daarom met het tellen iets voor zonsondergang. (De lokale tijd van zonsondergang is te raadplegen via weerapp’s of websites van bijvoorbeeld buienradar of weeronline). De vrijwilligers blijven aanwezig totdat de eerste vleermuizen weer terugkomen. Vaak komen er dan nog enkele vleermuizen uit de verblijfplaats. Dit zijn de ‘tantes’ die op de jongen hebben gepast. De eerste vleermuizen komen vaak een uur na zonsondergang weer terug. Daarna kan het onderzoek (het tellen van uitvliegers) worden beëindigd. 

Waar verblijven ze
Vleermuizen zitten vaak in de spouw en verlaten de verblijfplaats via een open stootvoeg of via de gevelpan. Het kan voorkomen dat enkele vleermuizen uit een andere opening tevoorschijn komen, die hebben een andere uitgang gekozen, maar behoren wel tot de kraamkolonie en worden ook geteld. 

Bent u benieuwd wat het voor u als bewoner betekent dat er vleermuizen in en om uw woning verblijven? Lees dan de uitgebreide flyer

_______________________________________________________________________

Stadsvogels tellen

Daarnaast gaan vrijwilligers op pad om diverse soorten (stads)vogels te tellen. Dan doen ze vanaf vaste telpunten volgens de MUS-methode van Sovon.

De 3e telronde in 2020 vindt plaats tussen 15 juni en 15 juli. Dit is een avondtelling, dat start tussen 19.00 en 21.00 uur en kan doorlopen tot aan zonsondergang.

Hierbij wordt bij voorkeur bij goede omstandigheden en in het weekend geteld. (bij goed weer en tijdstip met minste verkeerslawaai).

Hierbij worden alleen de vogels geteld, die een binding hebben met het terrein. Dus geen slaaptrek (bv. meeuwen, kraaien en spreeuw) en overtrekkende vogels. Bij de Gierzwaluw worden zowel de laag als de hoogvliegende vogels geteld.

Door Sovon is een flyer gemaakt waarin in het kort uitgelegd wordt hoe de telling van stadsvogels gaat. De vrijwilligers hebben deze flyer bij zich om uit te delen aan belangstellende bewoners rond de telpunten. De flyer kunt u ook hier downloaden