“We zagen er heel erg tegenop, maar achteraf zijn we blij.”

Directeur-bestuurder Marijke Kool ging in gesprek met mevrouw en de heer Van Schoten, huurders in Westdorp, Raalte.

“We zagen er heel erg tegenop, maar achteraf zijn we blij.”

Dat zegt mevrouw Van Schoten als haar wordt gevraagd naar het resultaat van de verbouwing van haar huurwoning: “Het is echt heel goed gedaan en alle jongens op de bouw zijn zo attent! Ze denken echt met je mee.” De woning van de familie Van Schoten is één van de eerste woningen die is verbouwd bij de grote opknapbeurt in Westdorp in Raalte en alles is nu klaar.

Duurzaam Westdorp.  

In de wijk Westdorp in Raalte knapt SallandWonen ruim 190 woningen grondig op. De huizen zijn in de jaren ’60 van de vorige eeuw gebouwd en waren zeker aan een opknapbeurt toe. De woningen krijgen allemaal dak- en een groot deel ook vloerisolatie. De spouwisolatie wordt verbeterd. Er worden zonnepanelen geplaatst. In veel gevallen wordt de begane grond vloer vervangen. De woningen die daarvoor in aanmerking komen krijgen een tweede toilet op de verdieping. Het is even doorbijten voor de bewoners, maar na de werkzaamheden hebben ze een comfortabele energiezuinige woning. Een woning waar het goed wonen is en waar ze voorbereid zijn op de toekomst als het gaat om duurzaamheid. Bijna alle woningen hebben dan een energielabel A en alle kleine en grote gebreken zijn dan ook verholpen.  

Sommige bewoners Westdorp tijdelijk uit huis

De meeste van die werkzaamheden gebeuren als de huurders in de woning wonen. Omdat de vloeren in een groot deel van de woningen worden vervangen, wonen de huurders van die woningen tijdelijk in een vervangende woonunit. Op het centraal in de wijk gelegen plantsoen bij de Göbelstraat en de Wheemestraat staan zeven tijdelijke woonunits opgesteld, waarin steeds wisselende bewoners worden gehuisvest als hun woning tijdelijk geen vloer heeft. De woningen zijn volledig ingericht. De familie Van Schoten was één van de eerste bewoners van de tijdelijke woningen. “Je kan er goed wonen. Alles zit er op en eraan”, zegt mevrouw Van Schoten als we bij haar op bezoek zijn in haar opgeknapte woning. “Het was echt prima voor elkaar in die tijdelijke woning.” Zodra de vloer van de eigen woning is vervangen en geïsoleerd, gaan de bewoners terug naar hun eigen woning, die dan nog volop wordt verbouwd. Meneer Van Schoten vond dat een zware tijd “er is stof en lawaai”, maar ook hij is blij met het resultaat. “Het ziet er mooi uit, ook van buiten als je aan komt rijden. Een heel verschil met hoe het was”, zegt Van Schoten.

“Ik zet de thermostaat wel één tot anderhalve graad lager”

De familie merkt echt dat de woning goed is geïsoleerd. “Het kan natuurlijk aan de warme winter liggen”, zegt mevrouw Van Schoten, maar ik zet de thermostaat wel één tot anderhalve graad lager dan voor de verbouwing. Ook op zolder merk je het verschil.”

De wijk is in drie deelgebieden onderverdeeld. In oktober van vorig jaar is de aannemer Salverda Bouw met de verbouwing in het eerste deelgebied gestart. De werkzaamheden van het laatste deelgebied eindigen begin 2021.