Ongedierte

Heeft u ongedierte in uw woning of woonomgeving? In de meeste gevallen bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Soms kunt u ons bellen.  Kijk bij de onderstaande vragen en antwoorden of wij u met tips en trucs kunnen helpen. U kunt ook via internet zoeken naar tips of een professionele ongediertebestrijder. Ook verkopen bouwmarkten vaak middelen om ongedierte te bestriijden.

Veel gevraagd over Ongedierte

Voor welk ongedierte mag ik jullie bellen?

Algemeen

De bestrijding van ongedierte is uw eigen verantwoordelijkheid, behalve bij kakkerlakken. Dan bent u verplicht om dit bij ons te melden. Wij zetten dan de bestrijding in gang. 

Heeft u last van ratten of steenmarters? Meld u dit dan bij uw gemeente.

Komen jullie langs voor de bestrijding van ongedierte?

Algemeen

Overlast van ongedierte (zoals ratten, muizen, slakken, mieren, zilvervisjes, vlooien en wespen) bestrijden wij alleen in algemene ruimtes zoals een gemeenschappelijke toegangshal. Voor de bestrijding van ongedierte op uw eigen terrein of in of aan uw woning bent u zelf verantwoordelijk. Middelen hiervoor kunt u aanschaffen bij een tuincentrum of bouwmarkt. Eventueel kunt u ook een particulier bestrijdingsbedrijf inschakelen. Overlast van ongedierte in openbare ruimte kunt u melden bij uw gemeente. 

Wat kan ik doen aan de kakkerlakken in mijn woning?

Algemeen

U bent verplicht contact met ons op te nemen wanneer u een kakkerlak ziet. Wij zetten dan de bestrijding in gang. 

Kakkerlakken zijn platte, kruipende, bruine insecten met lange voelsprieten. Kakkerlakken verspreiden ziektes en bacteriën. Daarom is het belangrijk dat kakkerlakken zo snel mogelijk worden bestreden. Kakkerlakken planten zich snel voort, hierdoor kan er een plaag ontstaan die mogelijk gevolgen heeft voor de volksgezondheid.

Wat kan ik doen tegen ongedierte in mijn woning?

Algemeen

Ongedierte kan schade veroorzaken aan uw woning. Ook kunnen ze ziektes veroorzaken. Het bestrijden van ongedierte is uw eigen verantwoordelijkheid. Soms komt het ongedierte (bijvoorbeeld muizen en ratten) af op etensresten. Houd uw woning schoon en sluit verpakkingen van voedsel goed af. Denkt u ook aan het voer van uw dieren. Zorg ook voor voldoende ventilatie. Lees meer in dit  filmpje  hoe u ongedierte kunt voorkomen.

Voor de bestrijding van ongedierte kunt u vallen of gif aanschaffen. Blijft u last houden? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder.

Wat kan ik doen aan ratten in mijn woning?

Algemeen

Dit moet u zelf regelen. We adviseren u contact op te nemen met uw gemeente.

Ratten brengen ziektes over en veroorzaken veel schade. Het is dus van belang om ze direct te bestrijden. Ze komen vaak af op voedingsmiddelen af, sluit die goed af en houdt uw keuken schoon. Ratten planten zich snel voort en kunnen een plaag vormen.

Wat kan ik doen aan de motmuggen in mijn woning?

Algemeen

Motmuggen kunnen een signaal zijn voor een rioolprobleem. Belt u met ons, dan komt een inspecteur langs om te kijken of dit het geval is.

Hoe voorkom ik mieren?

Algemeen

Mieren komen vaak af op voedingsmiddelen. Let er daarom op dat u uw voedingsmiddelen goed afsluit en uw keuken schoonhoudt. U kunt mieren bestrijden met middelen die te koop zijn bij de drogist, tuincentrum of bouwmarkt.

Meer informatie over het voorkomen van ongedierte ziet u in dit filmpje ongedierte.

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het broedseizoen verschilt per vogelsoort. Als vogels bezig zijn met broeden mogen wij geen verstorende werkzaamheden aan de woning doen. Uitzondering is als de gezondheid in gevaar komt, bijvoorbeeld bij een nest in een rookgasafvoer. Dan kunt u ons bellen.Wat kan ik doen aan het ongedierte in de algemene ruimte van mijn woongebouw?

Algemeen

Belt u ons. Een collega van ons bekijkt de situatie. Als het mogelijk is bestrijden wij het ongedierte.

Er zit een vogel in een dakdoorvoer. Wat nu?

Algemeen

verwijder het rooster in bijvoorbeeld de keuken om de vogel de gelegenheid te geven te ontsnappen. Een vogel vliegt niet naar boven, maar kan wellicht op deze manier via de woning er uit. Lukt dat niet, neem dan contact met ons op.