Hoe werkt 'natuurlijke ventilatie'? en hoe ventileer ik voldoende en energiezuinig?
Algemeen
We spreken van 'natuurlijke ventilatie' als de woning géén unit voor mechanische ventilatie heeft die is aangesloten op keuken, toilet en badkamer. Dit betreft meestal wat oudere woningen, die zijn gebouwd voor 1975 en waar later geen wijzigingen of verbeteringen zijn geweest.
Deze woningen kunnen (alleen) worden geventileerd door ventilatiekanalen (vanaf bijvoorbeeld de keuken door het dak) of door ventilatieroosters in de ramen of door een raampje (meestal de zogenaamde bovenlichten).
Hoe ventileer je met natuurlijke ventilatie
- Laat ventilatieroosters altijd open: dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht.
- Heeft u klepraampjes, zet die dan op een kier als u thuis bent.
- Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger. Soms kunt u de kap eraf halen, die kunt u dan schoonmaken met een sopje.
- Zorg dat de ventilatieroosters niet 'verstopt' zitten achter de (rol)gordijnen.
- Zorg ook dat de lucht in huis kan doorstromen. Onder de deuren in huis moet minstens 12 mm ruimte zitten. Leg er dus geen 'tochtrollen' voor.
- Zorg voor extra ventilatie in de keuken en badkamer. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken en eventueel een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen. Een inbouwventilator behoort niet tot de standaard uitrusting van een huurwoning.
- Met een CO2-meter kunt u meten hoe gezond de lucht in uw huis is. Koop of leen een CO2 meter en zet die een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. In de badkamer kan een vochtmeter handig zijn.