Algemeen
Als je samen een woning deelt, ben je samen verantwoordelijk voor een aantal kosten. Denk daarom vooraf goed na over de verdeling van gezamenlijke kosten zoals de internetaansluiting, energielasten, gemeentelijke heffingen, verzekering en de boodschappen. Maak hier samen goede afspraken over.
Welke woonkosten kan je verwachten:
1. Gemeentelijke heffingen
Bij de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe is het zo geregeld dat de oudste bewoner van het woonadres de nota krijgt voor:
- Afvalstoffen heffing – dit is een vast jaarlijks bedrag .
- Containeraanbiedingen - hiervoor betaal je per keer als je de container aan de weg zet (aanbiedt). Let er op dat de nota voor de containeraanbiedingen vaak een jaar later komt. Het is daarom belangrijk om bij te houden hoe vaak de afvalcontainer aan de weg is gezet. Zodat bij een verhuizing dit direct verrekend kan worden met elkaar.
- Riool heffing – dit is een vast jaarlijks bedrag.
Kijk voor de meest recente bedragen op de website van de gemeente waarin je woont of gaat wonen.
2. Groene stroom via zonnepanelen
Op de woning liggen zonnepanelen van de stichting Wocozon. Die levert de woning groene en goedkope stroom.
De eerste huurder (diegene die mee doet aan de loting) sluit de zonnestroomovereenkomst met Wocozon af, ontvangt de nota voor het maandelijkse voorschot en de eindafrekening. Jullie regelen onderling de kostenverdeling. Naast de stroomlevering via de zonnepanelen moet er ook een contract worden afgesloten met de (hoofd-)stroom- en gasleverancier op naam van deze eerste huurder.
3. Elektriciteit & gas
Sluit het contract voor electra en gas af op naam van de eerste huurder. Want het contract met je energieleverancier moet op dezelfde naam staan als het contract voor zonnepanelen met Wocozon.
4. Water, internet etc.
Spreek met elkaar af hoe je de onderlinge (maandelijkse) kostenbetaling en de jaarlijkse eindafrekening regelt .
5. Inboedelverzekering
De woning zelf is door SallandWonen verzekerd voor storm- en brandschade. De glasverzekering zit verwerkt in je huurprijs. Je kan er voor kiezen om de spullen die in de woning staan te verzekeren via een inboedelverzekering. Dat is niet verplicht, maar kan veel narigheid voorkomen. Bespreek het met elkaar.
6. Overige tips
Als je op jezelf gaat wonen, heb je te maken met allerlei vaste uitgaven. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Kijk voor handige tips op: https://scholieren.nibud.nl/artikel/ik-wil-op-mezelf-wonen/.