Mijn huurwoning kopen

SallandWonen verkoopt een klein deel van haar huurwoningen. Als wij een woning verkopen, dan krijgt in eerste instantie de huidige huurder de mogelijkheid om deze woning te kopen. Als zittende huurder heeft u dan (in het verleden) een brief van ons ontvangen.

Ik kan mijn huurwoning kopen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Nadat u ons laat weten dat u wilt kopen, geven wij uw gegevens door aan onze verkopend makelaar: Salland Makelaardij Schrijver & Holterman. Zij zullen u uitleg geven wat er allemaal bij koop komt kijken, hoe het aankoopproces werkt en ze geven een indicatie van de koopprijs af. Met deze indicatie kunt u bekijken wat uw financieringsmogelijkheden zijn. Zodra u financieel de mogelijkheid heeft de afgegeven indicatie te kunnen betalen, schakelen wij een taxateur in. De taxateur belt u om een afspraak te maken voor de taxatie. Als het taxatierapport bij ons binnen is, krijgt u een schriftelijke aanbieding van de verkopend makelaar met de vaste koopprijs. Deze is niet onderhandelbaar. Wilt u de woning kopen? Dan maken wij de koopovereenkomst voor u op.

Kan ik de woning die ik nu huur ook kopen?

Wij kunnen voor u nakijken of uw woning bestemd is om te verkopen. Neem hiervoor contact met ons op.

Krijg ik als zittende huurder ook korting bij het kopen van mijn huurwoning?

Als u uw eigen huurwoning gaat kopen, krijgt u een korting in de vorm van VON (vrij op naam). U hoeft dan geen leveringskosten te betalen, dit betaalt SallandWonen voor u.

Ik heb een brief gekregen om mijn woning te kopen. Maar dat wil ik niet, wat nu?

Dan hoeft u niets te doen. U blijft uw woning gewoon huren.

Ik heb in het verleden een aanbieding met Koopgarant gehad, is dit nog mogelijk?

Nee helaas niet. We hebben in 2013 huurders aangeschreven van twee wijken, dit betrof een pilot met Koopgarant. De pilot is afgerond en gaan we op dit moment niet meer aanbieden. U kunt de woning ook niet regulier aankopen, we willen deze woning graag voor verhuur beschikbaar houden.

Kan ik mijn woning met Koopgarant kopen?

Nee, op dit moment bieden wij geen Koopgarant aan.

Hoe verkoop ik mijn koopgarantwoning aan jullie terug?

Stuur een aangetekende brief aan SallandWonen, waarin u aangeeft dat u uw woning wilt terugverkopen. Onze bemiddelende makelaar neemt dan contact met u op om uitleg te geven over de procedure en voorwaarden. Daarna vindt er een technische opname en een taxatie plaats en krijgt u krijgt bericht over de prijs en de voorwaarden.

Bieden jullie ook tussenvarianten aan, zodat ik eerst ga huren en daarna kopen?

Nee, op dit moment niet. Dit is een bewuste keuze omdat we mensen nooit een verplichting tot koop willen opleggen. Daarnaast willen wij onze verhuur zo transparant mogelijk houden en iedereen een gelijke kans geven. Zodra een woning niet verkocht wordt gaat deze weer terug in verhuur, alle woningzoekenden kunnen daar dan op reageren.

Waarom kan ik mijn huurwoning niet kopen?

Wij willen voldoende sociale huurwoningen beschikbaar houden voor lagere inkomens. Daarom kan niet iedereen zijn/haar huurwoning kopen. Afhankelijk van de vraag naar huurwoningen en afspraken die wij met gemeenten en huurdersverenigingen maken, bepaalt of wij woningen aanwijzen voor verkoop. Wilt u een andere woning van ons kopen? Kijk dan op onze website bij het woningaanbod (zet de filter op koop) of neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

Kan ik onderhandelen over de koopprijs?

Nee, dat kan niet. Wij werken niet met vraagprijzen maar met vaste koopprijzen. De koopprijs bepalen wij aan de hand van het taxatierapport. Dit rapport stelt een onafhankelijk taxateur voor ons op. U betaalt een eerlijke prijs op basis van de getaxeerde waarde.

Ik heb een woning van jullie gekocht en ik heb daar een klacht over. Wat kan ik doen?

Wilt u uw klacht via e-mail of post bij ons indienen? We vragen u ons duidelijk uit te leggen waar u ontevreden over bent. Bij technische klachten graag ook foto's toevoegen (indien mogelijk). Dit voorkomt onduidelijkheid. Zodra wij uw klacht ontvangen hebben, nemen wij of de makelaar contact met u op.

Wat is een koopovereenkomst?

Een koopovereenkomst is een overeenkomst tussen een koper en verkoper. In de overeenkomst staat dat de verkoper het eigendom overdraagt aan de koper tegen een afgesproken prijs.

Wat is een taxatierapport?

Voor de verkoop van een woning laten wij een taxatierapport opstellen door een onafhankelijke taxateur. Dit is een objectieve waardebepaling van het onroerend goed. De taxatiewaarde bepaalt de vraagprijs van de woning. De taxatie wordt gedaan door een andere makelaar dan onze verkopende makelaar. Het taxatierapport is een jaar geldig.

Kan ik een bouwtekening/plattegrond van mijn woning krijgen?

Mochten wij deze nog in ons archief hebben, kunnen wij u dat mailen of per post sturen. Indien wij geen informatie hebben, kunt u contact opnemen met de gemeente, misschien dat zij nog informatie daarover hebben.

Uw vraag is niet beantwoord of u kunt de juiste informatie niet vinden? Stel hieronder uw vraag en wij beantwoorden deze zo spoedig mogelijk.

Stel een vraag