Sloop en nieuwbouw Olsterkampweg Olst

We gaan de 20 woningen aan de Olsterkampweg vervangen voor nieuwbouw. De huidige woningen zijn geliefd, maar niet langer toekomstbestendig. Het is technisch en financieel niet verantwoord de woningen te renoveren en te verduurzamen. Door de woningen te slopen ontstaat er ruimte om nieuw duurzame en toekomstbestendige woonruimte te creëren.

"Uitvoeringsplanning:
voorjaar 2023:                          start slopen en daarna bouwrijp maken
na bouwvakvakantie 2023:      start bouw
start verhuur:                               vanaf 26 februari 2024
tussen half mei en juni 2024:     sleuteluitgifte aan de nieuwe huurders         

De nieuwe woningen

Wij gaan hier onze  'Buitengewoonthuiswoningen' bouwen, zoals we ze noemen. Deze middelgrote huurwoningen zijn geschikt voor diverse 1- en 2-persoonshuishoudens. Zowel jonge als oudere huurders met of zonder zorgvraag kunnen hier goed en lang zelfstandig wonen. Deze huishoudens zoeken vaak een woning die wat kleiner is dan de traditionele eengezinswoning. 

Er is behoefte aan middelgrote woningen

Dat er behoefte is aan dit type woning bleek wel uit de reacties bij de verhuur van de Buitengewoonthuiswoningen die we al gebouwd hebben op meerdere locaties in andere buurtdorpen. (Heeten (4), Broekland (4), Heino (5), Olst (4+4) , Raalte (8+16), NieuwHeeten (4), Luttenberg (4). 
Daarom bouwen we volop verder op de (nieuwbouw-)locaties in de buurtdorpen Heino en Olst. Daar kunnen woningzoekenden in 2024 een nieuwe woonstek vinden in onze Buitengewoonthuiswoning. 

Bekijk het filmpje om te zien hoe de woning er van binnen uit ziet.

Omschrijving woning

De instapklare woning is energiezuinig en biedt veel wooncomfort door: goede isolatie, kunststofkozijnen met triple-glas, WTW-unit en duurzame luchtwarmtepompinstallatie met koelfunctie en vloerverwarming op de beneden- en bovenverdieping.   

Op de benedenverdieping is een lichte woonkamer met keuken. Het woongedeelte is gericht op de tuin/terras en heeft een buitendeur en een groot raam.  De keuken biedt mogelijkheid voor het aansluiten van een vaatwasser en elektrisch koken (gasloos). Door de ruime hal en trapopgang is de woning zeer geschikt voor zowel jonge als oudere huurders, met of zonder zorgvraag. De hal biedt voldoende ruimte voor gebruik en opstellen van rollator of kinderwagen. Daarbij is de brede trap geschikt voor het eventueel plaatsen van de traplift. In de hal bevindt zich het toilet.

Op de bovenverdieping is een 2e toilet in de ruime badkamer, er zijn twee slaapkamers en een aparte bergruimte. De badkamer hebben een elektrisch verwarmingspaneel, om (indien nodig) de ruimte snel te verwarmen. Op de overloop zit een vlizotrap naar de zolder. Op zolder staat de WTW-unit, die op een energiezuinige manier de woning ventileert door de gezuiverde warme lucht terug te laten stromen in de woning. 

De tuin wordt compleet opgeleverd met een apart staande fietsenberging, tuinafrastering, buitenverlichting en pad- en terrasverharding.

23 woningen verdeeld over 5 blokken

Bloknr. 1, 2, 3 en 4 bestaan uit een rijtje van 4 woningen. Blok nr. 5 bestaat uit een rij van 7 woningen.  

Hoe zien de woningen eruit?

De geveltekeningen van 4 woningen op een rij van blok 1, 2, 3, 4.  (blok 1 heeft in beide zijgevels ramen) 

En de voorgeveltekening van blok 5 - met 7 woningen op een rij. 

Bekijk hier de plattegrondtekeningen
van blok 1, 2, 3 en 4 (met 4 woningen) en die van van blok 5 met 7 woningen.

Wilt u hier wonen?

Deze nieuwbouwwoningen bieden we, net als onze andere huurwoningen, aan via ons woningaanbod op De Woningzoeker. U kunt dan reageren als u belangstelling heeft om te huren. U kunt zich niet op voorhand aanmelden als geïnteresseerde voor déze appartementen.
Denkt u eraan dat u ingeschreven staat als woningzoekende om straks te kunnen reageren? Inschrijven, zoeken naar en reageren op een woning doet u vanaf deze plek. 

Locatie

De Olsterkampweg ligt tegen de rand aan van de uitbreidingswijk Zonnekamp Oost in Olst. Het gaat om de woningen met de huisnummers: Olsterkampweg 3 t/m 47 (oneven)

Woningaanbod en reageren

Deze nieuwbouwwoningen bieden we, net als onze andere huurwoningen, aan via ons woningaanbod op De Woningzoeker. U kunt dan reageren als u belangstelling heeft om te huren. U kunt zich niet op voorhand aanmelden als geïnteresseerde voor déze woningen..
Denkt u eraan dat u ingeschreven staat als woningzoekende om straks te kunnen reageren? Inschrijven, zoeken naar en reageren op een woning doet u vanaf deze plek. 

Wat zijn de huurprijzen?

 • Alle tussenwoningen:  € 650,-
 • Hoekwoningen Olsterkampweg 3 en 15: € 697,-
 • Overige hoekwoningen: tussen de € 825,- en € 845,-
 • Met een inkomen tot  € 52.671 kunt u reageren (waarbij huurders met recht op huurtoeslag uiteraard passend gehuisvest worden (tot betreffende aftoppingsgrens)

Welke voorrangsregels zijn er bij het toewijzen?

Alle woningen worden aangeboden via de wensmodule:

 • De helft van de woningen wordt met voorrang aangeboden aan huurders van SallandWonen .
 • Andere helft voor alle woningzoekenden (op basis inschrijfduur).

Wat er aan vooraf ging.

Ontwerp nieuwe wijk
2019 hebben we benut om met de gemeente in gesprek te gaan over de uitgangspunten voor de nieuwbouw. Voor het ontwerpen van de wijkindeling hebben we de hulp van een ontwerpbureau ingeschakeld.

 1. De eerste schetsontwerpen die daaruit kwamen hebben de omwonenden (tijdens de coronatijd) via een filmpje kunnen bekijken en hier hun reacties op kunnen geven.
 2. Op 6 juli 2020 hebben we tijdens een bijeenkomst daar verder met hen over door gepraat.
 3. Op basis van de reacties op onze informatievideo en de input die we hebben opgehaald tijdens de eerste informatie avond van 6 juli, hebben we ontwerp aangepast in een voorlopig ontwerp. 
 4. Dit voorlopig ontwerp is tijdens de inloopavond van 7 oktober 2020 gepresenteerd aan de omwonenden/belanghebbenden.
 5. Het voorlopig ontwerp is op deze inloopavond goed ontvangen en we hebben geen aanleiding om op basis van deze avond nog (grote) aanpassingen te doen aan het ontwerp.
 6. De vervolgstap is het indienen van een principeverzoek bij de gemeente geweest.
 7. Eind 2021 heeft het college van B&W besloten dat de montagewoningen aan de Olsterkampweg geen monumentenstatus hebben en dat sloop van deze woningen mogelijk is.
 8. In februari 2022 stemde de raad van Olst-Wijhe in met de zogenaamde coördinatieregeling voor de Olsterkampweg. Met deze regeling kan de procedure van bestemmingsplan en omgevingsvergunning gelijktijdig plaatsvinden.
 9. Begin 2022 heeft Erfgoedvereniging Heemschut beroep aangetekend tegen het besluit van de gemeente dat de woningen geen monumentstatus krijgen.
 10. Eind januari 2023 deed de rechter uitspraak en stelde daarbij de gemeente in het gelijk dat ze hierin zorgvuldig heeft gehandeld. Dat betekent dat het voorbereiden van de sloop en nieuwbouw nu mogelijk is. 
 11. Op 8 mei 2023 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld. Waarna ook de omgevingsvergunning definitief door het college verleend.
 12. Dit betekent dat SallandWonen nu door kan met de voorbereidingen van de sloop en de nieuwbouw van 23 woningen.