Overlast

Ervaart u overlast van uw buren? Dan is het verstandig om de irritatie niet te laten oplopen. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust dat zij overlast veroorzaken. Door zo snel mogelijk met elkaar te praten, voorkomt u dat dingen uit de hand lopen. Het resultaat is dat u beiden uiteindelijk prettiger woont in uw straat of wijk.

Komt u er samen echt niet uit? Neem dan contact op met ons of de buurtbemiddeling van uw gemeente.

Veel gevraagd over Overlast

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken.

Komt u er samen niet uit? Meld het dan bij ons. Dat kan op onze website via de direct regelen knop: 'Overlastmelding' of schakel de buurtbemiddeling in van uw gemeente.

website Buurtbemiddeling Raalte
website Buurtbemiddeling Olst-Wijhe

De gezamelijke ruimte in of bij ons complex is erg vies of vervuild. Kunnen jullie hier iets aan doen?

Algemeen

Neemt u hiervoor contact op met een van onze

wijkbeheerders

,  dan kijken wij wat de mogelijkheden zijn.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Algemeen

Wij nemen contact met u op en onderzoeken uw melding. Als het nodig is, kijken we op locatie en/of gaan we in gesprek met de buren. Daarna nemen wij contact op met de melder over de uitkomst van ons onderzoek. Anonieme meldingen zijn niet mogelijk.

De hond van de buren blaft heel vaak. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. U kunt afspraken maken die voor beiden goed werken.

Komt u er samen niet uit? Meld het dan bij ons. Dat kan op onze website via de direct regelen knop: 'Overlastmelding' schakel de buurtbemiddeling in van uw gemeente.

website Buurtbemiddeling Raalte
website Buurtbemiddeling Olst-Wijhe

Ik ervaar overlast van de woning naast mij die leeg staat. Aan wie geef ik dat door?

Algemeen

Meld dit bij ons. Dat kan op onze website via de direct regelen knop: 'Overlastmelding'.  Een medewerker van SallandWonen gaat dan bij de woning kijken en beoordeelt wat we er aan kunnen doen.

Wat gebeurt er als jullie hennepkweek bij een huurder thuis ontdekken?

Algemeen

Als wij hennepkweek ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Doet de bewoner dit niet? Dan vragen wij om beëindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Hierna komt de huurder 3 jaar lang niet in aanmerking voor een andere woning.

Waarom mag ik overlast niet anoniem melden?

Algemeen

Een anonieme overlastmelding mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de overlastmelding als bewijsmiddel aan. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan de melder.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

Ga niet zelf op onderzoek uit. Meld het bij ons. Dat kan telefonisch of via onze website via de direct regelen knop: 'Overlastmelding'.  Meldt het ook bij de politie, dit kan ook anoniem. 

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Algemeen

Wij treden pas op bij extreme overlast. De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. De huurder wordt dan dakloos. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis dan ook niet zo maar toe. Er moet dus echt wel wat aan de hand zijn. Daarom zijn er meerdere  overlastmeldingen over een langere periode nodig, die wij aan de rechter kunnen voorleggen. Ook moet er voldoende bewijs zijn.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

Algemeen

In veel gevallen is het uw eigen verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken en op te lossen. Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken.

Komt u er samen niet uit? Schakel dan de buurtbemiddeling van uw gemeente in.

website Buurtbemiddeling Raalte
website Buurtbemiddeling Olst-Wijhe

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Algemeen

Er mag vanuit onze woningen niet in drugs gehandeld worden. Als dit wel het geval is, dan ontbinden wij de huurovereenkomst. Daarvoor moet de rechter wel een uitspraak doen.