Nieuwbouw in Olst - plan Olstergaard

Gemeente Olst-Wijhe ontwikkelt aan de zuidzijde van Olst het woningbouwplan Olstergaard. Het wordt een uniek toekomstbestendig woongebied, waarin een natuurinclusief ontwerp, circulair bouwen en tal van duurzaamheidsmaatregelen centraal staan. Het woningbouwplan biedt ruimte voor circa 60 bouwkavels en ruimte voor 14 huishoudens om een woning te huren.

Weergavetype

Kenmerken

Plaats
Olst
Status
In voorbereiding
Type
Nieuwbouw
Projectnaam
Nieuwbouw Olstergaard Olst

 

 

Het plangebied Olstergaard
Het plangebied Olstergaard ligt tussen de Jan Schamhartstraat en Vink en is 3,5 hectare. In het plan zijn 75 kavels ingetekend. Circa 60 kavels zijn voor de verkoop. De toekomstige bewoners kunnen hier, binnen de spelregels van de Olstergaard, zelf bepalen hoe hun woning er uit komt te zien. 

Lees meer over het plangebied Olstergaard op de website van de gemeente Olst-Wijhe.
en bekijk de bladerbare brochure van het ontwikkelingsplan Olstergaard.
Gemeente Olst-Wijhe heeft in oktober 2019 het definitieve plan voor de duurzame wijk Olstergaard gepresenteerd. (zie ook onderstaande foto’s). 

Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan is door de Gemeenteraad goedgekeurd. Er zijn geen bezwaren ingediend waardoor het bestemmingsplan nu onherroepelijk is. Een mooie mijlpaal voor het project Olstergaard!

14 Huurwoningen in het plangebied
Drie woonvelden voor circa 14 woningen zijn bestemd voor sociale huurwoningen van SallandWonen. De 14 woningen in deze nieuwe unieke wijk dragen bij aan de afspraken die SallandWonen, de huurdersverenigingen en de gemeente Olst-Wijhe hebben gemaakt. Waarbij we ook in 2020 samen richting geven aan goed wonen in Salland. Hierbij wordt ingezet op nieuwbouw van sociale huurwoningen.

Planontwikkeling huurwoningen
Wij zijn op dit moment concreet bezig met het maken van plannen voor en -tekeningen van de sociale huurwoningen in het gebied. Deze huurwoningen worden, verdeeld over de drie woonkavels 10, 29 en 31 in het plan gebouwd.

Alle sociale huurwoningen zullen gericht zijn op 1- en 2 persoonshuishoudens en passen bij het bestemmings- en beeldkwaliteitsplan, dat bij Olstergaard hoort.

Ons plan is om op kavel A in elk geval vijf zo duurzaam en circulair mogelijk buitengewoonthuiswoningen te gaan bouwen. De buitengewoonthuiswoning is een compacte woning die geschikt is voor jong en oud. Aannemersbedrijf Valk uit Daarle heeft deze 'buitengewoonthuiswoningen' voor ons al op meerdere locaties gebouwd. 4 in Heeten4 in Broekland, 4 in Olst6 in Heino, 8 op de locatie Hartkampschool in Raalte en 16  in de wijk Salland |II in Raalte.

Voor kavel B en C zullen we een aantal marktpartijen vragen met een duurzaam en circulair woningconcept te komen (waarbij  we ontwerp en uitvoering in een keer aanbesteden). De eerste ontwerpen verwachten we in het eerste kwartaal van 2021 te kunnen laten zien.

Planning
Eind 2020 zal de gemeente beginnen met het bouwrijp maken van de grond en dan verwachten wij halverwege 2021 te kunnen starten met de bouw.


Het plangebied Olstergaard - (bron: 2019 okt. presentatie gemeente O-W.) 

De Kavelverdeling Olstergaard Olst  (bron: 2019 okt. presentatie gemeente O-W) 
Met in het midden een gezamenlijk wonenproject van acht appartementen, rechtsonder een zone met circa tien tiny houses en rechts in het middel een centrale parkeerplaats met zonnepanelen.

Vogelvlucht impressie van de wijk Olstergaard - (bron: 2019 okt. presentatie gemeente O-W) 

Locatie

 Het plangebied Olstergaard ligt tussen de Jan Schamhartstraat en Vink